‘Geef jezelf de tijd om stap voor stap aan de nieuwe werksituatie te wennen’

Nu de corona maatregelen langzaam weer worden teruggedraaid, zorgt dit bij sommigen voor gevoelens van onzekerheid. Wat gaat er gebeuren als ik weer terug moet naar kantoor? Psycholoog Keri legt uit hoe je deze gevoelens kan beteugelen. 

Waar de ene blij is met een terugkeer naar kantoor, zijn er ook mensen die hier meer moeite mee hebben. Dat kan meerdere redenen hebben, legt Keri uit. “Eigenlijk krijg je te maken met dezelfde soort gevoelens die je mogelijk ook voelde aan het begin van de lockdown. De situatie veranderde opeens 180 graden, en dat zorgde bij velen voor een gevoel van onzekerheid. Over de situatie, over de effecten van het virus. Het zorgde soms voor stress en angst. Dat gevoel kan nu terugkomen.” 

 De afgelopen maanden ben je mogelijk gewend geraakt aan de nieuwe situatie. Je vond er je weg in, kreeg de situatie onder de controle en was er mogelijk zelfs blij mee. “Nu gaan we alles langzaam weer terugdraaien, en dat brengt opnieuw verandering met zich mee. We verliezen die controle weer even. Mensen zijn gewoontedieren, we vinden verandering moeilijk. We willen weten hoe iets uitpakt of eruit gaat zien, zodat we ons kalm en rustig kunnen voorbereiden. Weten waar je aan toe bent, geeft immers rust.”

Als ik terug ga naar kantoor, kan ik dan wel voldoende afstand houden van collega’s? Komt er een tweede golf? Deze gedachten ontstaan door de onzekerheid, legt Keri uit. “We noemen dit het ‘wat als’-denken. Wat als ik toch besmet raak op kantoor en mijn familieleden daardoor ook? We weten het antwoord op deze vragen niet en hebben er geen grip op, daarom gaan je gedachten steeds rond. Die onzekerheid zorgt voor een stroom aan gedachten of gepieker.”

 Daarnaast is er ook een groep die zich op kantoor of in groepen nooit heel prettig voelde. Zij hebben de afgelopen periode mogelijk als prettig ervaren, omdat zij thuis mochten werken en ze zich daar veiliger voelden. “Voor hen kan het lastig zijn om weer terug te moeten naar kantoor.” 

Omgaan met verandering
Merk je dat je onzekerheid voelt door de veranderende situatie? Dan helpt het om eens terug te denken aan het begin van de lockdown, aldus Keri. “Ga eens na of je toen ook stress hebt gevoeld en wat je daar toen tegen gedaan hebt. Misschien ben je af en toe gaan wandelen, deed je ademhalingsoefeningen of zocht je juist naar contact met anderen. DIt kan je in deze situatie mogelijk opnieuw helpen om beter met de situatie om te gaan.” 

Het kan ook helpen om een collega te betrekken en uit te spreken hoe jij je voelt. “Deze persoon is betrokken bij jouw werk en kent de werksituatie, daar kun je elkaar in vinden. En mogelijk leer je iets van de manier waarop de collega de situatie aanpakt.” Dat geldt ook voor de mensen die vooral het sociale aspect van de werkplek lastig vinden, zoals de praatjes bij het koffie-apparaat of de gezamenlijke lunches. 

In plaats van je af te vragen wat er mis kan gaan, is het beter om je te richten op wat je zelf kan doen, waar je grip op hebt, adviseert Keri. “Ga het dus gewoon doen, maar probeer stap voor stap af te tasten hoe het voelt, bijvoorbeeld door eerst een paar uur op kantoor te gaan werken. Dan kan je het opbouwen. Moet je met het openbaar vervoer, reis dan eerst buiten de spits. Op die manier kan je rustig aanvoelen hoe je je erbij voelt.” 

Nieuwe modus zoeken
Bespreek ook met je werkgever hoe jij dit het liefst wil aanpakken en waarom. “Wil je werkgever dat je weer vaker naar kantoor komt? Zoek dan uit wat je zo prettig vond aan thuiswerken en probeer die situatie op kantoor te creëren.” Mogelijk wil je niet meer in een kantoortuin zitten, maar heb je eerder behoefte aan een rustige plek en noise cancelling headphones. Zat je thuis minder lang achtereen op je stoel? Zorg dan dat je wat vaker even van je werkplek komt voor een korte wandeling. 

Uiteindelijk helpt het om het heft in eigen handen te nemen, en te kijken wat je in deze situatie wel zelf kan controleren. “Als je daar zicht op krijgt, kan je ook de situatie meer naar je hand zetten. Zo ben je beter in staat om een goede werkplek voor jezelf te creëren.” 

Tips voor thuis:

1 Probeer te bedenken wat je aan het begin van de lockdown deed om aan de nieuwe situatie te wennen, en pas dit opnieuw toe.
2 Denk niet aan wat je niet kan controleren in deze situatie, maar wat wel kan. 
3 Probeer niet te veel veranderingen tegelijk door te voeren, kijk stap voor stap waar je je prettig bij voelt. 
4 Praat eventueel met een collega over je gevoel, zodat je je ervaringen kunt delen en mogelijk andere inzichten krijgt.

‘Voordekunst is een machine geworden, met groei als gevolg’

Het online behandelbuffet in digitale kliniek van De Hoop GGZ