Dit ben ik!

De kamer van Amanda (16) hangt vol met foto’s van haar idolen. Lukas Rieger, Mike Singer en de vijf heren van Why Don’t We. Op het nachtkastje staat een lamp met het hoofd van Mike erop. Amanda laat zien wat erin zit. “Neptatoeages, zijn laatste cd en een boekje dat ook een reuzenposter is. Maar die ga ik niet ophangen, want er staan ook songteksten op en die ken ik nog niet allemaal uit m’n hoofd.” Mike is een Duitse artiest. “Ik kan best wel goed Duits praten, ook met vriendinnen, maar het mag wel wat beter.”

Ze kent die vriendinnen via internet. “Zij wonen in Duitsland. Een vriendin heeft Lukas al zo vaak ontmoet”, vertelt ze terwijl ze een beetje jaloers kijkt. “Ze zag hem toen ik net weg was!”, en ze slaakt een zucht. In juni gaat ze naar het concert van de Amerikaanse groep Why Don’t We. “Ik ga met een vriendin. Samen zitten we een Amerikaanse internetvriendin gek te maken dat wij ze gaan zien.”

De hele kamerdeur hangt vol met uitgeknipte Instagram-notificaties. Likes van vrienden en idolen. “Ik zat soms wel acht uur per dag op Instagram. Maar ik zit bijna in m’n examenjaar dus daar moet ik wel mijn best voor gaan doen.” Ze vertelt dat ze nu vaak leest na school. “Ik hou erg van weerwolfboeken.” Ze heeft een leeslijst op haar telefoon. “Er staan 101 boeken op, ik heb er al meer dan tachtig gelezen. En dan heb ik ook nog een lijst met weerwolfboeken.”

Ze begint weer over het concert van Why Don’t We en laat een foto van de jongens zien. Ze opent een app waarin ze bijhoudt wanneer ze de groep live gaat zien. Verrukt: “over 99 dagen, 4 uur, 3 minuten en 37 seconden ga ik naar het concert!”

Geschreven voor het blad Binding, een uitgave van Spirit Jeugdhulp. Het hele nummer is hier te lezen.

‘De eerste week dacht ik, wat heb ik gedaan!’

Faalangst op het werk? Probeer alles als een leerproces te zien