Waarom gaan er meer relaties stuk in de zomer?

Geschreven voor NU.nl op 7 augustus 2016. 

Deze week kwam er onder grote belangstelling een einde aan de relatie tussen Kermit de Kikker en Miss Piggy. Zij zijn bij lange na niet de enigen die hun relatie in de zomer zien stranden, maar waarom zetten meer mensen een punt achter hun relatie in de zomer?

Datingsite Relatieplanet.nl stelt dat het bezoek in juli van dit jaar al 30 procent hoger is dan in juni. "In de zomer speelt de biologische klok een rol", aldus Relatieplanet.nl. "De dagen worden langer en dit heeft effect op ons. Mensen voelen zich energieker."

Ook bij Lexa.nl zijn juli en augustus, samen met januari, de drukste maanden van het jaar. "Samen op vakantie gaan is de ultieme relatietest, niet iedereen komt daar heelhuids uit", aldus Lexa. Ook daar is sprake van een stijging van 20 tot 25 procent in het aantal inschrijvingen in de zomermaanden.

De Britse journalist David McCandless keek in 2010 al naar Facebook-statussen en ontdekte dat er ook in de zomer, naast de voorjaarsvakantie en rond kerst, meer mensen laten weten weer vrijgezel te zijn.

Zelfs als een relatie niet overgaat, gaan mensen in de zomer vaker op zoek naar iets nieuws, blijkt uit cijfers van datingsite Victoria Milan voor vreemdgangers. 70 procent van de leden heeft de activiteiten de afgelopen tijd opgevoerd. Ook zijn er veel nieuwe aanmeldingen sinds hetzomerseizoen is begonnen, er zijn 21 procent meer mannen en 17 procent meer vrouwen.

Hogere eigenwaarde
Psychologe Roos Woltering ziet wel een verklaring voor het hogere aantal gestrande relaties in de zomer: "In de vakantie ga je samen weg en dat kan fantastisch zijn. Je gaat heel intensief met elkaar om, maar dat kan ook negatief uitpakken. Dan ga je je bezinnen, is dit de persoon waarmee ik verder wil?"

In de zomer voelen we ons beter, zegt Woltering. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van Vitamine D en dat zorgt weer voor endorfine, het zogenoemde gelukshormoon. "Je zit lekkerder in je vel, je kijkt meer rond en het voelt alsof je lekkerder in de markt ligt." Dat zorgt voor een nieuwe blik op de eigen relatie, met de kans op nieuwe inzichten.

Daarnaast speelt volgens Woltering ook het gevoel van eigenwaarde een rol. "Als je geen positief gevoel hebt over jezelf, zal je ook niet snel verliefd worden op een ander. Dus zodra jij je beter gaat voelen in de zomer, kan dat voor een andere blik zorgen."

Ontevredenheidsgevoel
Volgens relatiecoach Leonie Linssen heeft het alles te maken met de waan van de dag. "Het hele jaar is iedereen druk met werk, het sociale leven, hobby’s. Hierdoor zetten mensen hun gevoelens opzij, of ze marginaliseren het. In de zomer stopt dat, bijvoorbeeld door vakantie, en dat geeft ruimte. Hierdoor komen die gevoelens naar boven, en daarbij mogelijk ook het ontevredenheidsgevoel."

Volgens Linssen is het niet moeilijk om die gevoelens zo lang weg te stoppen. "Mensen met een koopverslaving gaan geld uitgeven om zich minder slecht te voelen. Iemand die ontevreden is in de relatie kan verliefd worden op iemand anders of een affaire beginnen om dat gevoel weg te krijgen. Uiteindelijk gaat iemand aandacht zoeken."

Hooggespannen verwachtingen
De vakantie legt daarnaast ook druk op de relatie, zegt Linssen. "De verwachtingen zijn hoog want er is meer tijd voor elkaar. Het moet allemaal fijn en goed voelen. Daarnaast wil het lijf ook af van de spanning die dat met zich meebrengt. Dat kan soms te veel zijn, waarmee je een bommetje onder je relatie legt."

Psychologe Woltering is er overigens wel van overtuigd dat mensen zelden naar iets anders gaan zoeken zonder het idee dat er iets beters te krijgen is. "Als je in een goede relatie zit, ben je niet bezig met het zoeken naar een mogelijk betere optie. Ook niet in de zomer.

Bovendien kan een nieuwe verliefdheid als je nog in een relatie zit vertroebelend werken. Woltering: "Vlinders en verliefdheid schakelen de hersens uit terwijl je een paar belangrijke beslissingen moet maken. Wil ik wel door met deze relatie?"

Kortetermijnkeuze
Het is daarnaast een kortetermijnkeuze, benadrukt de psychologe. "Je laat een relatie van misschien wel vele jaren achter voor iets wat mogelijk bij een korte vakantieliefde blijft." Woltering is ervan overtuigd dat het gras niet groener is aan de overkant. "Wel anders groen, maar niet groener. Tuurlijk is zo’n zomerse verliefdheid spannend, maar uiteindelijk komen relaties vaak op hetzelfde punt."

Het verhaal is nog te lezen op NU.nl

Hoe zorg je ervoor dat je vanavond écht gaat sporten?

'Ik werd socialer en minder verlegen van mijn pleeggezin'