Je zal ze maar hebben - portretten van vrouwen met PIP-implantaten

Voor Volkskrant magazine maakte ik op 7 februari 2012 vijf portretten van vrouwen met PIP-implantaten. 

Siliconenborsten leken al bijna gewoon geworden. Een modeverschijnsel voor vrouwen en meisjes die ontevreden waren over de gift van de natuur, en liever een eigen keuze uit het magazijn deden. Daarnaast leken implantaten bruikbaar om een decolleté te creëren na het afzetten van borsten ter preventie van borstkanker. Kortom: siliconen-implantaten leken ideaal, totdat de berichtgeving over de Franse fabrikant PIP dwong tot nadenken over de schaduwzijde ervan.

In april 2010 riep de Inspectie van de Gezondheidszorg alle vrouwen in Nederland met implantaten van het merk PIP op om deze te laten controleren. Het bedrijfheeft jarenlang industriële siliconen gebruikt, niet bestemd voor medische doeleinden. Dit omdat deze silicone vele malen goedkoper was. Door deze industriële siliconen werden de kapsels van de implantaten dunner, waardoor de kans op scheuren veel groter was. De PIP-implantaten werden vanaf toen verboden.

In december vorig jaar beweerden een twintigtal Franse vrouwen kanker te hebben gekregen van de implantaten die door dit bedrijf geproduceerd zijn. Er is echter nog weinig bekend over de gevolgen van lekkende siliconen, áls de relatie met de implantaten al wordt gelegd. Een enkele arts durft zich te wagen aan uitspraken hierover. Veel vrouwen hebben lange tijd last van onverklaarbare klachten: vermoeidheid, steken in de borsten, hoofdpijn. Bij anderen gaat het nog veel verder. Van hartklachten tot verlies van geheugen.

Vijf portretten van vrouwen die ooit siliconen implantaten hadden, of deze nog hebben, maar er zo snel mogelijk vanaf willen.

Kristel Verbakel
Kristel Verbakel (40),  moeder van een dochter, arbeidsongeschikt verklaard. Implantaten in 2008 na vijf maanden verwijderd.

Met mijn cup a voelde ik me nooit erg vrouwelijk. Ik ben in mijn kinderjaren misbruikt, mijn borsten zijn daarbij vaak aangeraakt. Daardoor voelden ze nooit van mij. Ik nam implantaten zodat ze weer als nieuw waren. Van mij.

Ik wilde een implantaat van maximaal 300cc, een kleine c-cup is dat. Toen ik wakker werd had ik implantaten van 330cc, een d-cup. Na de operatie had ik veel pijn. Ik bleek een zenuwbeknelling te hebben in m’n arm. Tijdens de operatie hoort je arm haaks te liggen, mijn arm heeft langs mijn lijf gelegen. De pijn zou volgens de plastisch chirurgvanzelf weggaan. Elke dag slikte ik pijnstillers, ik kon niet meer normaal functioneren.

Mijn ongerustheid bleek terecht. Na vijf maanden zijn de implantaten er met spoed uitgehaald. De arts die de implantaten verwijderde zei na afloop dat hij nog nooit zoveel schade aan een borst had gezien. Als gatenkaas. De chirurg moest veel littekenweefsel weghalen en ik had botvliesbeschadiging.

Ik heb mazzel gehad dat mijn huid nog wel in vorm getrokken is, ik had de implantaten maar kort. Weken kon ik niet naar mijn borsten kijken. Ik kan nog steeds niet altijd op mijn zij liggen. Ik ben beschadigd.

Marion van de Stolpe
Marion van de Stolpe (52), moeder van vier kinderen, binnenhuisarchitecte. Kreeg in 1999 PIP-implantaten, na negen jaar vervangen.

Na vier kinderen borstvoeding te hebben gegeven, bleven er theezakjes over. Ik zou niet-vloeibare implantaten krijgen, dure, die niet konden lekken. Ik kreeg echter de goedkopere PIP-implantaten. Na de bevalling van mijn vierde kind kreeg ik hartritmestoornissen en was ik extreem moe. Ik ging jarenlang van dokter naar dokter. Er werd niets gevonden. Ik heb zelfs anti-depressiva geslikt.

Opeens dacht ik aan de siliconen. Één van mijn implantaten bleek na onderzoek leeg te zijn. Er werd siliconen in mijn arm en rug gevonden. Mijn implantaten zijn met spoed verwijderd. In het ziekenhuisvonden ze een ontstoken, drapperige massa. Ik had bijna geen rode bloedlichaampjes meer. Er zijn lymfeklieren weggehaald maar er zit nog siliconen in mijn lijf. Na lang nadenken heb ik toch nieuwe siliconen genomen, ik wilde niet met een gat rondlopen. Ik heb nu weer problemen met mijn nieuwe implantaten, links is gaan draaien en rechts heeft kapselvorming. Ik moet het laten reconstrueren, maar eigenlijk wil ik het niet.

Mijn vader zei altijd: in een gezond lichaam moet je niet snijden. Ik slik vijf verschillende medicijnen. Mijn arts zegt dat ik een tijdbom ben. Ik heb geen idee hoe mijn leven eruit gaat zien.

L.B.
L.B
(30), moeder van een zoontje, thuis vanwege zwangerschap. Kreeg in 2008 PIP-implantaten en is nu 35 weken zwanger (naam om persoonlijke redenen verwijderd)

Ik was altijd al ontevreden met mijn borsten en koos voor een vergroting nadat ik met borstvoeding was gestopt. In 2008 werd ik geopereerd. In het intakegesprek gaf ik aan een dure siliconen te willen, er werd Eurosiliconen voorgesteld door de kliniek. Na de operatie bleek dat ik PIP-implantaten had gekregen zonder dat ik hiervan wist.

Twee jaar later kreeg ik last van steken in mijn borsten. Er werd geadviseerd om me regelmatig te laten controleren. In het ziekenhuis adviseren ze nu om de implantaten eruit te halen. Ik ben echter 35 weken zwanger dus de operatie kan niet nu. Ik zit met veel vragen die door niemand beantwoord kunnen worden. Kan ik wel borstvoeding geven? Niemand weet het. Ik moet zelf beslissen of ik het risico neem. Het maakt me boos omdat ik beperkt word in mijn keuzevrijheid.

Zodra ik ben bevallen wil ik de implantaten er snel uit hebben. Heftig, want ik kan dan niet tillen en moet me rustig houden. En dat met een pasgeboren baby in huis. Maar de implantaten moeten eruit. Zo snel mogelijk.

Anouck Farwick
Anouck Farwick (39), moeder van een zoon. Had bedrijf in medische pedicure, werkt nu nog amper. Implantaten sinds 2004, zestien maanden geleden verwijderd.

Ik heb altijd cup aa gehad, was heel sportief en had een afgetraind lijf. Ik voelde me enorm vrouwelijk toen ik de implantaten had.

Na een half jaar kreeg ik klachten. Overal infecties en gezwellen. Elk krasje op mijn huid ging ontzettend ontsteken. Mijn huid moest soms worden ingesneden om de zwelling ruimte te geven. Ik had haarverlies, kreeg reumatische problemen en zelfs verlammingen. Jarenlang zat ik regelmatig bij de dokter en lag ik af en aan in ziekenhuizen. Niemand wist wat het was.

Zestien maanden geleden zijn de implantaten eruit gehaald nadat ik via het meldpunt klachten siliconen bij een andere arts terecht kwam. Mijn klachten zijn er nog. Ik slik veel en zware medicijnen. Mijn hele immuunsysteem ligt op z’n gat omdat dit mij ziek maakt. Na een second opinion is de conclusie dat ik een reumatische ziekte met auto-immuunklachten heb, een mega siliconenvergiftiging.

Ik ben de schaamte voorbij om het te vertellen. Mensen denken toch, je bent ziek door eigen toedoen. Ik ben een positief mens, ik maak grappen over mijn klachten maar het is zwaar. Er is geen pijl te trekken op mijn gezondheid. Ik heb in zeven jaar tijd nooit een betere dag gehad.

Gerrie de Jongh
Gerrie de Jongh (38), moeder van zoon en dochter, sinds drie jaar volledig afgekeurd. Kreeg drie keer nieuwe implantaten, heeft sinds maart vorig jaar geen implantaten meer.

In november 2004 zijn mijn beide borsten afgezet omdat ik 85 procent kans had op borstkanker. Mijn chirurg overtuigde me implantaten te nemen. In 2005 kreeg ik ze en begonnen de klachten: last van mijn gewrichten, vergeetachtigheid, hoofpijn. Na pijnklachten in mijn borsten, heb ik anderen gekregen. De klachten breidden zich uit, ik kreeg problemen met mijn spraak en geheugen. Een neuroloog en internist vonden niets. Na een derde implantatenwissel en het aanblijven van de klachten, werd ik radeloos. Ik had 24 uur per dag pijn.

Ik legde nooit de link met de implantaten. Volgens een gespecialiseerde dokter ben ik siliconenziek en heb ik het zogeheten ASIA-syndroom. De siliconen zit overal in mijn lijf, kleine propjes die je kunt voelen. De implantaten zijn eruit maar ik herstel niet meer. Ik moet met mijn pijn en klachten leren leven. Ik loop met een wandelstok en heb een scootmobiel.

Ik vind het oneerlijk dat ik mijn kinderen niet kan geven wat ik wil. Ik ben al zeven jaar ziek, mijn kinderen zijn jong. Ik probeer er voor hen te zijn maar mijn situatie zal niet meer veranderen.

Lees ook mijn andere verhalen over dit onderwerp op de site van De Volkskrant:
Aantal klachten over borstimplantaten stijgt
Onderzoek naar relatie klachten en siliconen

Foute Franse borstimplantaten worden kostenloos vervangen
 

'Ik werd socialer en minder verlegen van mijn pleeggezin'

'Eigenlijk ben ik best wel trots' - interview Nasrdin Dchar